Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@00:05:56 GMT

رشته بیوتکنولوژی؛ فناوری رو به گسترش در تمام صنایع

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۰۰۲۳۴

رشته بیوتکنولوژی؛ فناوری رو به گسترش در تمام صنایع

رشته بیوتکنولوژی یک رشته تحصیلی تقریبا جدید است، زیست‌فناوری را می‌توان کاربرد روش‌های علمی و فنی در تبدیل بعضی مواد به کمک عوامل بیولوژیک (میکروارگانیسم‌ها، سلول‌های جانوری، آنزیم‌ها و...) برای تولید کالا و خدمات در کشاورزی، صنایع غذایی، دارویی، پزشکی و ... در نظر گرفت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، اساس و پایه بیوتکنولوژی جدید را می‌توان انتقال ژن‌های یک موجود به موجود دیگر و فعال ساختن آنها در موجود جدید دانست‌؛ فن‌آوری رو به گسترشی که امروزه به سرعت در صنایع دارویی‌، غذایی‌، پزشکی‌، شیمیایی و کشاورزی‌ وارد شده‌ است‌؛ کلمه بیوتکنولوژی از دو کلمه زنده و زندگی یا سامانه زنده و تکنولوژی به معنای یک روش علمی به منظور دستیابی به یک هدف علمی شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیوتکنولوژی به طور کلی به مجموعه‌ای از فناوری‌ها اطلاق می‌شود که سامانه‌های زنده یا بیولوژیکی گیاه، حیوان، میکروارگانیسم یا ترکیبات مخصوص مشتق شده از این سامانه‌ها را به منظور تولید کالاها و خدمات صنعتی به کار می‌گیرد، به طور کلی هر گونه دخالت هوشمندانه بشر در آفرینش به منظور بهبود و عرضه فرآورده‌های گوناگون با استفاده از جانداران زیست‌فناوری، در گروه زیست‌فناوری جای می‌گیرد، بیوتکنولوژی یا زیست فناوری از ترکیب "علم بیولوژی" و "فن تکنولوژی" با رابطه‌های بسیار پیچیده به وجود آمده است.

در واقع زیست فناوری مجموعه‌ای از روش‌هایی برای تولید، تغییر و اصلاح فرآورده‌ها، به‌نژادی گیاهان و جانوران و تولید میکروارگانیسم‌های خاص برای کاربردهای ویژه است که در آن از ارگانیسم‌های زنده و مفید استفاده می‌کنند. بیوتکنولوژی همانند زیست شناسی‌، ژنتیک یا مهندسی بیوشیمی یک علم‌ پایه‌ یا کاربردی‌ نیست‌ که‌ بتوان‌ محدوده‌ و قلمرو آن را به سادگی‌ تعریف‌ کرد؛ بلکه شامل‌ حوزه‌ای‌ مشترک‌ از علوم‌ مختلف‌ است‌ که‌ در اثر همپوشانی‌ و تلاقی‌ این‌ علوم‌ با یکدیگر به وجود آمده است‌.

همچنین بی و تکنولوژی معادل زیست شناسی مولکولی‌، مهندسی ژنتیک‌، مهندسی شیمی یا هیچیک از علوم سنتی و مدرن موجود نیست‌؛ بلکه پیوند میان این علوم در جهت تحقق بخشیدن به تولید بهینه‌ یک‌ محصول‌ "حیاتی‌" یا انجام‌ یک‌ فرآیند زیستی‌ به روش‌های‌ نوین‌ و دقیق‌ با کارایی بسیار بالا است.

هدف از رشته زیست فناوری

مهمترین هدف رشته زیست فناوری پزشکی ارتقا سطح دانش رشته زیست فناوری پزشکی با توجه به نیازهای پزشکی کشور و ایجاد نگرشی باورپذیر در بین سایر گرایش‌های پزشکی است که با در تعامل قراردادن توانمندی‌های علمی و عملی آنها به شکل‌گیری رویکردهای نوین پزشکی ملکولی در کشور کمک می‌کند، به صورتی که همپای سایر گرایش‌های پزشکی مربوط، آموخته‌های خود را در حوزه زیست فناوری و مهندسی ژنتیک به کار می‌گیرد.

توانایی‌های لازم در رشته بیوتکنولوژی

رشته بیوتکنولوژی از بین داوطلبان رشته ریاضی فیزیک و تجربی دانشجو می‌پذیرد، چرا که گرایش‌های این رشته مربوط به علوم پزشکی و علوم مهندسی است؛ دکتری مستقیم بیوتکنولوژی دوره آموزشی به خصوصی است که مناسب با دانشجویانی توانا، با بهره هوشی بالا، قدرت فهم و توان نوآوری است همچنین دانشجویان این رشته باید علاقه و انگیزه فراوانی به پژوهش و تحقیق داشته باشند.

نیمی از ظرفیت پذیرش این رشته به داوطلبانی اختصاص دارد که در مرحله ما قبل پایانی المپیادهای دانش‌آموزی پذیرفته شده باشند و نیمی دیگر نیز از طریق کنکور سراسری وارد این رشته می‌شوند.

انواع گرایش‌های بیوتکنولوژی

از تلاقی و پیوند علوم مختلف با بیوتکنولوژی، نام شاخه‌هایی از بیوتکنولوژی از جمله بیوتکنولوژی پزشکی، بیوتکنولوژی گیاهی (کشاورزی)، بیوتکنولوژی دارویی‌، بیوتکنولوژی میکروبی‌، بیوتکنولوژی دریا، بیوتکنولوژی غذایی، بیوتکنولوژی صنعت و محیط زیست، بیوتکنولوژی حیوانی (دام و طیور)، بیوتکنولوژی نفت و … شکل می‌گیرد.

وضعیت ادامه تحصیل در رشته بیوتکنولوژی

امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد. همچنین در ایران تنها دانشگاه تهران است که دکتری پیوسته بیوتکنولوژی را ارائه می‌دهد.

بازار کار و آینده شغلی رشته بیوتکنولوژی در ایران

رشته بیوتکنولوژی یک رشته تحصیلی تقریباً جدید است که فارغ التحصیلان آن در کنار همه توانایی‌هایی که دارند، جایگاه شغلی واقعی در کشور ایران ندارند. در حال حاضر بیشتر فرصت‌های شغلی برای دانشجویان این رشته به صورت تحقیقاتی است. به طور مثال دانشجویان مقطع دکترا رشته میکروبیولوژی که در مطالعه آنها در زمینه بیوتکنولوژی میکروبی است؛ در حال حاضر به بررسی و تحقیق آب‌های شور کشور که امکان رشد موجودات در آن دشوار و پیچیده است، می‌پردازند تا محیط مناسبی برای رشد موجودات دریایی با استفاده از تکنیک‌های رشته بیوتکنولوژی فراهم کنند.

کد خبر 535634

منبع: ایمنا

کلیدواژه: معرفي رشته دانشگاهي رشته های تحصیلی رشته های دانشگاهی انتخاب رشته انتخاب رشته دانشگاه سراسری تحصیلات دانشگاهی پرکارترین رشته های دانشگاهی بیوتکنولوژی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران زیست فناوری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق رشته بیوتکنولوژی زیست فناوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۰۰۲۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم

دانشیار پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه برای کاهش ریسک باید از آموزش تا استفاده از فناوری را مورد توجه قرار دهیم، اولین گام در این زمینه را شناسایی ساختمان‌های بحرانی عنوان کرد.

دکتر عبدالرضا سروقد مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، گفت: این رویداد از سه‌شنبه ۱۸ تا پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در برج میلاد از سوی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برگزار می‌شود. اولین دوره این رویداد در سال ۱۳۹۰ برگزار شد.

وی تمرکز این کنفرانس را بر زلزله‌های کلانشهرها با تاکید بر تهران عنوان کرد و ادامه داد: دلیل اینکه در این کنفرانس بر موضوع زلزله تهران متمرکز شده، این است که زلزله‌های اخیر بزرگ در دنیا واقعیاتی را نمایان کرده است و اگر چنین زلزله‌هایی در تهران رخ دهد، از آن جایی که رخداد زلزله بزرگ در تهران نیز با تاخیر مواجه شده است، ما نیز به همان موارد دچار خواهیم شد.

سروقد مقدم گفت: از این رو از روز اول این کنفرانس یک سالن به مسائل مربوط به زلزله‌های تهران مرتبط می‌شود. ساخت و ساز بر روی پهنه گسلی از جمله مسائلی است که بر روی آن با حضور متخصصان و کارشناساس بحث و بررسی می‌شود.

دبیر علمی نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به حضور سخنرانان کلیدی، اظهار کرد: یکی از سخنرانان از کشور چین بوده که قرار است در این کنفرانس اعلام کند چگونه کشور ترکیه قانع شده است برای بیمارستان‌هایی با ۱۰۰ تخت خواب حتما باید از فناوری‌های نوین لرزه‌ای استفاده کنند. چنین اقدامی در این کشور تبدیل به قانون شده و بر اساس آن بیمارستان‌های دارای بیش از ۱۰۰ تخت موظف هستند تا از فناوری‌هایی چون جداسازهای لرزه‌ای استفاده کنند.

سروقد مقدم با تاکید بر اینکه ما در کشور هنوز نتوانسته‌ایم این امر را تبدیل به قانون کنیم، افزود: ما هنوز وزارت بهداشت را نتوانسته‌ایم قانع کنیم که برای بیمارستان‌ها از این فناوری بهره‌مند شوند و ما می‌توانیم از تجارب این محققان استفاده کنیم که چگونه این کشورها توانسته‌اند قانونگذاران را مجاب به سیاستگذاری مناسب کنند.

این محقق حوزه زلزله خاطر نشان کرد: در کنار آن محققانی از کشور سوییس، سیستم‌ها و فناوری‌های نوین لرزه‌ای را مطرح خواهند کرد.

وی با ابراز امیدواری از اینکه در این کنفرانس ۳ روزه فضایی برای ارائه نظرات در خصوص مسائل مربوط به زلزله فراهم می‌شود، اظهار کرد: در حوزه کاهش ریسک و مدیریت بحران سعی می‌شود همه مسائل از آموزش افراد تا ارتقای ساختمان‌های موجود و برنامه‌ریزی برای مقاوم‌سازی زیر ساخت‌های شهری دیده شود تا در زمان وقوع زلزله، به آسیب‌پذیرتر شدن شهرها کمک نکنند.

این استاد پژوهشگاه زلزله خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مهم در این زمینه شناسایی سازه‌های بحرانی است. ما مشاهده می‌کنیم که برخی از ساختمان‌ها قبل از وقوع زلزله فرو می‌ریزند، نمونه آن پلاسکو و متروپل است. این ساختمان‌های بحرانی که به عنوان «بمب‌های شهری» هستند، در گام اول باید شناسایی شوند.

سروقد مقدم، شناسایی این سازه‌های بحرانی را یک اقدام اورژانسی دانست و گفت: مسائل کشور در حوزه مخاطرات بسیار زیاد است، ولی مهمترین اقدامات ما برای کاهش ریسک، شناسایی این سازه‌ها است.

به گزارش ایسنا، نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله از ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار خواهد شد و تاکنون بیش از ۴۵۰ مقاله ارسالی به این کنفرانس مورد داوری قرار گرفته است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • افزایش تعداد رشته‌های دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه
  • همکاری دانشکده آب اهواز در حل چالش‌های زیست محیطی خوزستان
  • «بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم
  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • رییس هیات اجرایی سی‌امین جشنواره علوم پزشکی رازی منصوب شد
  • انتصاب رییس و اعضای شورای علمی و فناوری پارک علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی
  • اعضای شورای فناوری پارک علوم و فناوری‌های نرم منصوب شدند
  • طهرانچی: اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی، اقتصاد تلاش و تدبیر است
  • دکتر طهرانچی: اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی، اقتصاد تلاش و تدبیر است
  • مرکز رشد فناوری‌های بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افتتاح شد