Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد دانشگاه صنعتی شریف: اگر کشوری هر چقدر مهندس و پزشک نمونه داشته باشد ولی در زمینه‌های اقتصاد، حقوق، مدیریت و دیگر رشته‌های علوم انسانی، تحصیل‌کرده‌‌ی برجسته‌ای نداشته باشد، نتیجه‌ی مفیدی برای آن کشور نخواهد داشت

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محسن عبداللهی خلج؛ هرچند علاقه‌ی دانش‌آموزان به رشته‌های علوم انسانی در بدو ورود به دانشگاه پایین است، چندسالی است که مهاجرت از رشته‌های مهندسی به رشته‌های علوم انسانی در مقاطع تحصیلی بالاتر بیشتر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از دانش‌آموزان در رشته‌های مهندسی یا پزشکی در دانشگاه تحصیل می‌کنند اما بعد از اتمام دوره‌ی کارشناسی، تصمیم به تغییر رشته از فنی‌ومهندسی به رشته‌های علوم انسانی می‌گیرند. در صحبت با دانشجویانی که «مهاجرت به علوم انسانی» کرده‌اند، به دلایل مختلفی رسیدیم. از خانواده و مدرسه تا دغدغه‌ي علوم انساني و اصلاح جامعه از جمله مواردي بود كه دانشجويان را به سمت اين تغيير 180درجه‌اي در تحصيلات آكادميك‌شان كشانده است. (بیشتر بخوانید)

در ادامه‌ي اين پرونده، قصد داریم پیرامون این موضوع با چندنفر از اساتید رشته‌‌های مختلف و کارشناسان دانشگاهی به گفتگو بنشینیم و از ابعاد مختلفی به واکاوی این مساله بپردازیم. ابتدا به سراغ دکتر محمدمهدی نایبی، استادتمام دانشکده‌ی مهندسی برق و کامپیوتر در دانشگاه صنعتی شریف رفتیم. کسی که تمام تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته‌ی مهندسی برق گذرانده و با دانشجویانی که قصد تغییر رشته از فنی‌ومهندسی به علوم انسانی را دارند، از نزديك ارتباط دارد.

 

جامعه‌ي نرمال، فقط مهندس و پزشك نمي‌خواهد

دکتر محمدمهدی نایبی در پاسخ به سوال «مهم‌ترین دلیل تغییر رشته از فني‌ومهندسي به علوم انساني توسط دانشجویان چیست؟» گفت: «باید عکس این را سوال کرد. چرا همه استعدادها به تحصیل در مهندسی و پزشکی روی می‌آورند؟! خیلی عجیب است که در جامعه‌ای، همه‌ي استعدادها فقط مهندسی و پزشکی می‌روند. بر اساس قاعده در یک جامعه‌ی نرمال، استعدادها در زمینه‌های مختلف پخش می‌شوند.»

وی افزود: «کشاورزی، انسانی، پزشکی و مهندسی رشته‌های مختلفی است که می‌توانند افراد در آن تحصیل کنند؛ ولی متاسفانه در کشور ما، دانش‌آموزان از همان دوران دبیرستان در انتخاب رشته‌شان می‌بینیم که همه به سمت ریاضی و تجربی سوق داده می‌شوند و کمتر کسی از بچه‌های مستعد به سمت انسانی می‌روند. جامعه‌ای که فقط یک يا دو بُعد آن رشد کند، نمی‌تواند رشد پایدار داشته باشد.»

عضو هيات علمي دانشگاه شریف ضمن اشاره به اصلاح نگاه دانشجويان در دانشگاه‌‌ها، بیان کرد: «بعد از آنکه بچه‌ها به دانشگاه می‌آیند، متوجه می‌شوند این فرهنگی که آن‌ها را به سمت خاصی سوق داده ، فرهنگ صحیحی نبوده است. ممکن است کسی علاقه‌هایش متفاوت از مهندسی و پزشکی باشد. اساساً برخی از رشته‌ها، کمتر به آن اقبال بوده و بیشتر مورد نیاز است که افراد مستعد در آن رشته‌ها ادامه‌ي تحصیل بدهند و خلأهای موجود را پُر کنند.»

 

عضو شورای برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: «مهندس، فراوان داریم و در ایران، بیش از نیاز مهندس پرورش می‌دهیم. آدم‌های با استعداد در این زمینه کم نداریم و یک تعدادی هم مهندسی نخوانند، خیلی اتفاق خاصی نمی‌افتد. ولی در زمینه‌های علوم انسانی، خیلی کم است آدم‌های مستعدی که در این زمینه‌ها وارد شده باشند و ستاره‌های درخشان علوم انسانی کشور لقب بگیرند.»

 

نیاز اصلی کشور، علوم انسانی است

استادتمام دانشگاه شریف با بیان اینکه هیچ نگرانی برای آینده‌ی شغلی برای دانشجویان فنی‌ومهندسی در کشور نيست؛ تصریح کرد: «وقتی که دانشجویان فنی‌ومهندسی به دانشگاه می‌آیند و مشاهده می‌کنند صرفاً موفقیت در مهندسی و پزشکی خلاصه نمی‌شود و فضایی که خانواده و جامعه برای آن‌ها ترسیم کرده غلط بوده، تصمیم به تغییر رشته می‌گیرند.»

دكتر نايبي عنوان کرد: «واقعا خلأهای کشور یک جاهای دیگری است. اگر کشوری هر چقدر مهندس و پزشک نمونه داشته باشد ولی در زمینه‌های اقتصاد، حقوق، مدیریت و دیگر رشته‌های علوم انسانی، تحصیل‌کرده‌‌ی برجسته‌ای نداشته باشد، نتیجه‌ی مفیدی برای آن کشور نخواهد داشت.»

وي افزود: «همه رشته‌ها، مورد نیاز جامعه است. منتها خداوند همه‌ي انسان‌ها را یک جور نیافریده است. انسان‌ها مثل خروجی كارخانه‌ي کوکاکولا نیستند که شبيه هم باشند. هر کسی استعدادهای متفاوتی دارد و در مسير مناسب بايد به كار گيرد.»

باید فرهنگِ تحصیلات دانشگاهی اصلاح شود

دکتر نایبی مهم‌ترین راه‌حل برای اصلاح تحصیلات دانشگاهی و توجه یکسان به همه‌ی رشته‌ها را فرهنگ‌سازی دانسته و گفت: «در جامعه‌ی ما تصور غلطی وجود دارد که کار زمانی وجود دارد که مدرک داشته باشیم درحالی‌که امروز بهترین مدرک را داشته باشیم، کار وجود ندارد. تحصیلات، گارانتی نمی‌کند که کار خوب بدست بیاوریم. برای بدست آوردن کار خوب مهارت‌های عملی و کارآفرینی نیاز هست. صرفاً اینکه درس‌ها را با نمره عالی بگذرانیم کافی نیست.»

منبع: خبرگزاری دانشجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۲۷۶۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد

حسن هاشمی پور عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان در سال ۱۴۰۳ به عنوان استاد نمونه کشوری انتخاب شد.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، حسن هاشمی پور متولد ۱۳۵۰ در رفسنجان است که مقطع کارشناسی در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه تهران و مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر را گذرانده است.

وی استاد تمام رشته مهندسی شیمی بوده که دارای سابقه تدریس ۲۳ سال در دانشگاه‌های شهید باهنر کرمان و، ولی عصر (عج) رفسنجان است.

حوزه تخصص وی سینتیک شیمیایی و جداسازی مواد در قالب پژوهش‌های تجربی و ریاضی با تاکید بر فناوری نانو است که نتایج این تحقیقات چاپ حدود ۱۰۰ مقاله در مجلات معتبر ملی و بین‌المللی، یک ثبت اختراع بین‌المللی، یک کتاب با ناشر بین‌المللی و دو کتاب با ناشر ملی است.

دیگر خبرها

  • عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد
  • افزایش رشته‌های کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد شهرکرد
  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • هشدار رئیس دانشگاه آزاد به ناهنجاری در انتخاب رشته دانشگاهی
  • وزیر فرهنگ: دکتر مجتهدی غرب را کاملاً می‌شناخت، اما غرب زده نبود
  • علم همراه با خلاقیت مسائل جامعه را حل می‌کند
  • ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای پیاده‌سازی علوم انسانی با جهان‌بینی الهی
  • دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی
  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • در کشورهای پیشرفته نخبه ترین افراد وارد رشته علوم انسانی می‌شوند