Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-01@09:25:01 GMT

چشم‌ها را باید شست،جور دیگر باید دید!

تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۷۷۵۰۳

چشم‌ها را باید شست،جور دیگر باید دید!

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه‌ ایسکانیوز، نمی‌دانم این وضعیت در تمامی دبیرستان‌های کشور وجو داشت یا تنها در دبیرستان ما وجود داشت، منظورم برخوردهای معلمان و پرسنل مدرسه با دانش‌آموزان رشته‌های مختلف بود. بگذارید با یک خاطره ماجرا را برایتان تعریف کنم، در دبیرستان ما زمانی که خانم مدیر معدل کارنامه ترم اول دبیرستانمان را می‌دید، شاگرد زرنگ‌ها را دعوت می‌کرد تا با او چای بخورند و سعی می‌کرد به آن‌ها نزدیک‌تر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در راهرو به محض دیدن شاگرد زرنگ‌ها گل از گلش می‌شکفت و حسابی با آن‌ها خوش و بش می‌کرد، به جک‌هایشان می‌خندید و غیره.

گویا خانم مدیر خدابیامرزمان معتقد بود که این رفتار باعث می‌شود تا باقی دانش‌آموزانی که درس خواندنشان چنگی به دل نمی‌زد به خودشان بیایند و کمی درس بخوانند تا بتوانند وارد گروه سوگولی‌ها شوند. وقت انتخاب رشته کمی اوضاع فرق می‌کرد، اگر سوگولی‌هایش در رشته ریاضی درس می‌خواندند و در کلاس را می‌شکستند یا با پرتاب گچ جنگ جهانی سوم در کلاس راه می‌انداختند عین خیالش هم نبود اما فقط کافی بود کمی صدای دانش‌آموزان علوم انسانی از حد معمول بالاتر می‌رفت، آن وقت بود که «انسانی‌ها» مجبور بودند یک ساعتی به نصیحت‌های خانم مدیر در زمینه نظم، انضباط و حتی فواید سکوت گوش دهند.

خاطره‌ای که در فوق به آن اشاره شد عین واقعیت است و ساخته ذهن من خبرنگار نیست. کم نیستند افرادی که نگاه‌هایی مشابه خانم مدیر دارند. کم نیستند والدینی که رشته‌های ریاضی و تجربی را تافته جدا بافته می‌بینند و می‌گویند رشته انسانی برای تنبل‌هاست، پول ساز نیست و غیره.

تا کنون به این موضوع فکر کرده‌اید که این نگاهی متمایزی که در جامعه نسبت به رشته‌ها و مشاغل مختلف وجود داشته باشد، از کجا آمده است؟ برای پاسخ به این سوال با ادامه گزارش ما همراه باشید.

رشته‌های مرتبط با علوم انسانی باید در مدارس تقویت شود

نمی‌توان کتمان کرد، پای سیاست‌گذاری‌های آموزشی ما لنگ می‌زند؛ از مدرسه بگیر تا کنکور و دانشگاه. از کودکی در گوشمان خوانده‌اند که پزشکی خوب است، پولی که از مهندسی به جیب می‌زنی حسابی چرب و نرم است. زمانی که دانش‌آموزان دست چپ و راست را از یکدیگر تشخیص می‌دهند، تحصیل در رشته‌های پزشکی و مهندسی را مدینه فاضله خود در نظر می‌گیرند و برای درس‌خواندن در این رشته‌ها از همان سال‌های اولیه تحصیل حسابی نقشه می‌ریزند.

میر حمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی معتقد است که رشته‌های مرتبط با علوم انسانی باید در مدارس تقویت شود. به اعتقاد وی، زمانی که در آزمون‌های مدارس خاص مانند تیز هوشان دروس مربوط به علوم انسانی هیچ امتیازی نداشته باشد شاهد کاهش استقبال در رشته علوم انسانی خواهیم بود.

سخنگوی کمیسیون آموزش معتقد است زمانی که مدارس تیزهوشان در کشور بیش از 20 سال در راستای رشته‌های تجربی و ریاضی فعالیت کنند و رشته انسانی برای آن‌ها وجود نداشته باشد، طبیعتا میزان تقاضا در این رشته‌ها کاهش پیدا خواهد کرد.

وی در این باره به ایسکانیوز گفت: متاسفانه رشته‌های علوم انسانی در آزمون‌ها فاقد امتیازات لازم هستند، همچنین اعتقاد عموم افراد جامعه بر آن است که افراد تیزهوش از رشته‌های ریاضی و تجربی فارغ التحصیل شده‌اند، یا پزشک شده اند یا به عنوان یک مهندس به فعالیت می‌پردازند، در این میان طبیعتا رشته‌های علوم انسانی آن طور که باید از جایگاه مناسبی برخوردار نخواهد بود.

سیاست‌های آموزشی غلط، دلیل کاهش نابغه‌های حوزه علوم انسانی

بهترین دانش آموزان کشورهای دیگر به سمت علوم انسانی کانالیزه شوند زیرا رشته‌های علوم انسانی در کشورهای دنیا از اهمیت بیشتری برخوردار است.

در راستای بحثی که چند سطر پیش به آن اشاره شد، کارن خانلری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی‌نیز معتقد است سیاست‌های آموزشی ما صحیح نیست. به اعتقاد وی این سیاست‌ها منجر شده است تا در حوزه علوم انسانی نابغه چندانی نداشته باشیم.

به اعتقاد وی، بسیاری از کشورهای دنیا فرض می‌کنند که اگر یک پزشک در زندگی تخصصی خود دچار اشتباه شود، می‌تواند منجر به مرگ یک یا 2 نفر شود و پس از آن نیز از تکرار این اشتباه جلوگیری خواهد‌ شد. در صورتی که مهندسی دچار اشتباه شود، طبیعتا گروهی از مردم در خطر خواهند بود اما اگر یک فیلسوف، سیاستمدار یا فردی که در حوزه علوم انسانی مشغول به فعالیت است دچار اشتباه شود، نسل‌ها را به خطر خواهد انداخت. این طرز تلقی منجر به آن شده است که بهترین دانش آموزان آن‌ها به سمت علوم انسانی کانالیزه شوند زیرا رشته‌های علوم انسانی در کشورهای دنیا از اهمیت بیشتری برخوردار است.

علوم انسانی حیطه‌ای از کشور و مملکت ما است

طبیعتا اگر از یک کودک بپرسید در آینده می‌خواهی چه کاره شوی؟ بدون تردید می‌گوید دکتر یا مهندس. کمتر کسی است که بگوید دوست دارد وکیل، مشاور،‌ روانشناس یا حسابدار شود. خانلری در این باره می‌گوید: دانشجویان برخی از کشورهای دیگر نیز بیشتر به سمت علوم مهندسی و پزشکی جذب می‌شوند زیرا خطری که از جانب آن‌ها می‌تواند از دیدگاه تخصصی وجود داشته باشد شامل حال گروه محدودی از جامعه خواهد‌شد.

نمی‌توان اهمیت علوم مهندسی و پزشکی را کتمان کرد، اما لازم است به حوزه علوم انسانی بیشتر تاکید شود. مقام معظم رهبری نیز بارها بر اهمیت این حوزه تاکید کرده و در این زمینه توضیحات مبسوطی را نیز ارائه داده‌اند. به اعتقاد خانلری، جامعه طی چند دهه اخیر توجه کمتری به حوزه علوم انسانی داشته است. علوم انسانی حیطه‌ای از کشور و مملکت ما است، در صورتی که پیشرفت و دستاوردی در این حوزه وجود نداشته باشد، کشور ما خسارات جبران ناپذیری را متحمل خواهد‌شد. در این راستا باید به شهروندان اهمیت حوزه علوم انسانی را آموزش دهیم.

رشته‌های علوم انسانی فاقد شان اجتماعی لازم در مقایسه با رشته‌های مهندسی یا پزشکی هستند

رشته‌های علوم انسانی فاقد شان اجتماعی لازم در مقایسه با رشته‌های مهندسی یا پزشکی هستند.

همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره شد، موضوع عدم توجه کافی به رشته‌های علوم انسانی از مدارس آغاز می‌شود و در برخوردهای اجتماعی افراد نیز نمود پیدا می‌کند، حتما می‌پرسید چگونه؟ در جامعه به محض اینکه فردی از دانشگاه فارغ‌التحصیل شده باشد وی را خانم مهندس یا آقای دکتر اما در رشته‌های علوم انسانی کلمات این چنینی کاربرد کمتری دارد.

میرحمایت میرزاده عضو کمیسیون آموزش معتقد است در چنین شرایطی ممکن فردی در رشته‌های مهندسی تا مقطع کارشناسی درس خوانده باشد و عموم افراد جامعه وی را مهندس خطاب کند اما فردی از مقطع کارشناسی ارشد و رشته‌های علوم انسانی فارغ‌التحصیل شده باشد، اما عموم جامعه از چنین عناوینی برای خطاب کردنش استفاده نکرده‌اند، به طور کلی می‌توان گفت رشته‌های علوم انسانی فاقد شان اجتماعی لازم در مقایسه با رشته‌های مهندسی یا پزشکی هستند.

چه باید کرد؟

با توجه به بحث‌هایی که پیش‌تر به آن اشاره شد، گام نخست تحول در سیاست‌های آموزشی علوم انسانی باید از مدارس آغاز شود. همان اندازه‌ای که به دروسی مانند ریاضی، علوم تجربی و غیره اهمیت داده می‌شود باید برای به دروسی مانند هنر، فارسی، عربی نیز اهمیت داد.

از سوی دیگر در اذهان عمومی مردم جامعه و حتی رسانه‌ها این‌گونه جا افتاده است که افراد تیزهوش جامعه بیشتر از گروه‌های تجربی و ریاضی هستند، طبیعتا با وجود چنین دیدگاه‌هایی علوم انسانی از وضعیت مطلوبی برخوردار نخواهد بود، به نوعی می‌توان گفت خود ما این چنین شرایطی را برای رشته‌های علوم انسانی به وجود آورده‌ایم که باید در راستای رفع این مشکلات تلاش کنیم.

از سوی دیگر رشته علوم انسانی در سیاست‌های آموزشی ما مورد اجحاف واقع شده است،‌حتی در آزمون‌ها نیز امتیاز بیشتری برای پاسخگویی به دروس فیزیک، ریاضی و شیمی در نظر گرفته می‌شود این در حالی است که امتیاز دروسی مانند ادبیات، تاریخ، اجتماعی و غیره در آزمون‌ها کمتر است. زمانی که در آزمون‌های مختلف ضریب‌های ریاضی و فیزیک بیشتر از دروس مرتبط با علوم انسانی است چنین تعبیر می‌شود که دروس علوم انسانی فاقد اهمیت لازم است. در این راستا باید امتیازی مساوی برای دروس تجربی، ریاضی و علوم انسانی در نظر گرفت.

انتهای پیام/

31 / 320 علوم انسانی سیاست‌گذاری آموزش ریاضی فیزیک بیرستان انتخاب رشته

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: علوم انسانی سیاست گذاری آموزش ریاضی فیزیک انتخاب رشته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۷۷۵۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علم همراه با خلاقیت مسائل جامعه را حل می‌کند

ایسنا/مازندران رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه مدل‌های قدیمی مسائل جامعه را حل نمی‌کند، گفت: علم به خودی خود نمی‌تواند مسائل جامعه را حل کند بلکه با خلاقیت در مواجه با مسائل پیچیده راهکار ارائه می‌دهد.

محمدمهدی طهرانچی ۱۰ اردیبهشت در اجلاسیه افق تحول دانشگاه ۲ در جمع اساتید گروه کشوری علوم اجتماعی در چالوس در ابتدای سخنان خود با اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه اظهار کرد: در دورانی زندگی می‌کنیم که انسانیت به مسلخ رفته است و نظام علمی در خدمت حاکمیت نظام سلطه قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه این نظام سلطه یک چهره‌ای داشت که بسیار بزک شده بود اما درون این چهره و پشت آن چهره کریهی است که جز قدرت و پول چیزی نمی‌شناسد، افزود: امام راحل مکتبی را بنیان نهادند که طوفانی را به پا کرد که امروز بیش از هر زمانی چهره کریه این نظام سلطه را آشکار می‌کند.

وی تصریح کرد: دموکراسی، حقوق بشر و کودک، محیط زیست و یونسکو از واژه‌های زیبایی هستند که با کشتن ۱۵ هزار کودک و حمله به معترضان در متن دانشگاه به مسلخ رفته است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اقدامات بی رحمانه نظام ظلم و صهیونیست در مقابل علم و زنان، بیان کرد: نظام سلطه دانشگاه و زن و کودک نمی‌شناسد و باید گفت طوفان، دستکش مخملی را برده است و مشت آهنین هویدا شده است.

طهرانچی با تاکید براینکه این‌روزها غرب بدون نقاب و واکنش در مقابل مقام دانشجویان و اساتید دانشگاه را می‌توان دید، افزود: امسال روز معلم کلید واژه «من‌هم یک پروفسورم» در فضاهای رسانه‌ای و مجازی منتشر خواهد شد.

وی در ادامه به کاهش ورودی‌های علوم انسانی و علوم پایه در دانشگاه آزاد اسلامی  پرداخت و گفت: در حوزه علوم اجتماعی این گرایش کمتر بوده است که باید علت‌یابی و سپس برای آن راه حل ارائه شود.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تعداد دانشجویان در حوزه علوم اجتماعی را چهار هزار و ۳۶ نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۵۰ درصد در تهران مشغول به تحصیل هستند و اگر این روند ادامه یابد تعداد دانشجویان در سال‌های آینده در این رشته کاهش بیشتری خواهد یافت.

طهرانچی با بیان اینکه انتخاب رشته، سرمایه گذاری فرد برای آینده خود است، خاطر نشان کرد: در دو دهه قبل اقبال رشته‌های جامعه شناسی در دانشگاه آزاد اسلامی بالا بود و گرایش به علوم سیاسی نیز بدین گونه بود اما در حال حاضر رشته مدیریت و اذناب آن گرایش بیشتری یافته است.

وی با بیان اینکه انتخاب رشته یک برایند فردی است اما فرایند جمعی آینده کشور را رقم می‌زند، افزود: نسل جوان دیگر برایش مدرک تحصیلی و اعتبار دانشگاه ملاک نیست.

این مسئول اشباع کاذب اطلاعات را موجب عوض شدن نگاه بچه‌ها به آموزش عالی دانست و گفت: فرزندان ما تصویر را از دریچه دیجیتال می‌گیرند.

طهرانچی با اشاره به اینکه تعداد دانشجویان با اعضای هیئت علمی و اساتید به نوعی همخوانی ندارد، تاکید کرد: ناترازی در دانشگاه یک مسئله است که باید اصلاح شود و مسئله شناسی ما باید دقیق باشد.

وی با بیان اینکه چهارگانه کنش تنها علم نیست بلکه بینش، توانش، دانش و گرایش هست، گفت: یکی از اشکالات این است که همت بچه‌ها را کوچک کردیم و توانش را پایین آوردیم.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه فضای مجازی توانش بچه‌ها را به سمت توانایی‌های عاریتی سوق داده است، گفت: غضب و وحشت تقویت شده است و فکر می‌کنند خیلی توانمند شده‌اند.

طهرانچی با اشاره به نقش مهم ایمان در تقویت فرزندان و با تاکید بر اینکه مدل‌های قدیمی مسائل جامعه را حل نمی‌کند، اظهار کرد: علم به خودی خود نمی‌تواند مسائل جامعه را حل کند بلکه با خلاقیت در مواجه با مسائل پیچیده راهکار ارائه می‌دهد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه دانشگاه باید جامعه پرداز باشد، افزود: بچه‌های ما به جای دانایی به دنبال توانایی هستند و سودمندی را در توانایی می‌بینند.

طهرانچی با بیان اینکه باید از دریچه توانایی با بچه‌ها سخن گفت، یادآور شد: باید از دریچه توانایی مهارت، خلاقیت و نوآوری را به سمت آن‌ها سوق داد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • وضعیت قرمز در مدارس با افت شدید تحصیلی؛ معدل دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • اطلاعیه برگزاری آزمون مجدد از داوطلبان شهرستان زیرکوه (از استان خراسان جنوبی)
  • آزمون مجدد برای کنکوری‌های «زیرکوه» ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • وزیر فرهنگ: دکتر مجتهدی غرب را کاملاً می‌شناخت، اما غرب زده نبود
  • علم همراه با خلاقیت مسائل جامعه را حل می‌کند
  • ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای پیاده‌سازی علوم انسانی با جهان‌بینی الهی
  • دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی
  • در کشورهای پیشرفته نخبه ترین افراد وارد رشته علوم انسانی می‌شوند
  • مبنای بسیاری از علوم، ریاضی و فیزیک است